KARLOVAC: MAGLOVITO 16° C MAGLOVITO

, 19.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

Što je mantra?

Hare Krišna maha mantra jedna je od najpopularnijih mantri na planetu. Osim što je na našoj stranici možete vidjeti u njenom latiničkom obliku na ovoj slici je maha mantra na izvornom sanskritskom jeziku.

maha_mantra

Zbog ove mantre, u ovom dobu, mi također imamo priliku spoznati Gospodina i biti sretni... Maha znači najveća, najmoćnija mantra na planeti trenutno. To je razlog zašto je naši članovi najčešće i pjevaju na ulici jer zbog svoje moći sposobna je tansformirati i srca najtvrdokornijih materijalista... Prema svim svetim spisima svijeta, ljudski život je namijenjen raspitivanju o Apsolutnoj Istini jer se u protivnom ne razlikuje puno od životinjskog. Životinja se također bavi hranjenjem, branjenjem, spavanjem i razmožavanjem, i iako to čovjek čini u sofisticiranijem obliku, djelatnosti su iste. Međutim, čovjek ima sposobnost shvatiti pravu prirodu stvari i smisao života te sve što treba učiniti je raspitivati se.

maha_mantra

U Kalisantarana Upanišadi, kao najizravnija metoda percepcije Božanskog i posebno preporučen oblik samospoznaje u ovom materijalističkom dobu, vrlo nepovoljnom za duhovne aktivnosti, potvrđeno je pjevanje ili izgovaranje Hare Krišna maha mantre, u kojoj je sadržan prazvuk aum (om) i druge povoljne vibracije. Ona je sažetak i vrhunac svih vedskih uputstava. Ona je velika mantra za oslobođenje uma od tjeskobe materijalnog života i transcendentalna vibracija stvorena izgovaranjem ili pjevanjem:

maha_mantra

Uzvišeni je proces oživljavanja naše duhovne svjesnosti. Kao žive duhovne duše, svi smo bića izvorno svjesna Boga, ali budući da se od pamtivjeka nalazimo u dodiru s materijom, naša je svjesnost sada zagađena materijalnim ozračjem. Materijalno ozračje u kojem sada živimo, na sanskrtu se zove maya ili iluzija. Maya znači "ono što nije".


ŠTO JE ILUZIJA?

Iluzija je pokušaj da budemo gospodari materijalne prirode iako se nalazimo u čvrstim okovima njezinih strogih zakona. Kada sluga umjetno pokušava oponašati svemoćnog gospodara, to se naziva iluzijom. Mi nastojimo iskorištavati prirodna bogatstva materijalne prirode, ali se u stvari sve više zaplićemo u njezine složene zakone. Stoga, iako ulažemo veliki trud u pokušaj nadvladavanja prirode, sve više postajemo ovisni o njoj. Ova iluzorna borba protiv materijalne prirode može se odmah okončati oživljavanjem naše vječne svjesnosti Boga.

Svjesnost Krišne nije neprirodna svjesnost nametnuta umu. Ona je izvorna, prirodna energija živog bića. Ove tri riječi: Hare, Krišna i Rama, predstavljaju transcendentalno sjeme maha mantre. Pjevanjem ove mantre uvjetovana duša moli Gospodina i Njegovu energiju da je zaštiti. Ovo pjevanje nalikuje istinskom plaču djeteta za majkom.


ZNAČENJE RIJEČI MANTRE?

HARE (Hara-duhovna energija, u vokativu Hare "O, duhovna energijo"), KRIŠNA ("Onaj koji je sveprivlačan", najintimnije Božje ime) i RAMA ("Onaj koji je izvor sveg zadovoljstva", još jedno prekrasno Božje ime), neka su od bezbroj Božjih imena koja opisuju Njegove odlike. Pjevanje Božjih imena preporučena je metoda za razvijanje ljubavi prema Bogu u svim razotkrivenim svetim spisima. Nije potrebno mijenjati vjeru da bi se pjevala Božja imena.

maha_mantra

Bog ima bezbroj imena, ali sva se ona odnose na istu Uzvišenu Osobu, baš kao što je sunce jedno, ali se u različitim diijelovima svijeta različito zove (sunce, surya, sun, sole, sohne itd.)

Uzmimo zato svi učešće u ovoj svepovoljnoj mantri.