KARLOVAC: PROMJENJIVO 6° C PROMJENJIVO

, 20.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

MANTRE?

 

Mantra bi u doslovnom prijevodu sa sanskrta, najstarijeg jezika svijeta na kojem su napisane drevne Vede, značila transcendentalna ili antimaterijalna zvučna vibracija koja oslobađa um.

U čemu je tajna mantri? Možemo li ih i mi primjeniti u našem svakodnevnom životu?

Uspješna primjena mantri ovisi o nekoliko faktora, a jedan od njih je i poznavanje prirode zvuka. Zvuk je prema Vedama osnovni medij prijenosa znanja. Slušna percepcija mnogo je važnija od ostalih, jer zvuk daje mnogo plastičniju i dublju dimenziju istine od slike, mirisa, itd. Prema vedskoj evidenciji o stvaranju univerzuma, zvuk je najsuptilnija manifestacija materije i iz njega se postupno manifestiraju grublji elementi, od etera do zraka, vatre, vode i zemlje. Zvuk je prisutan u svemu materijalnom kao nosilac organiziranosti strukture materije. Zanimljivo je da je ovakvo shvaćanje vrlo blisko nekim značajnim suvremenim teorijama, npr. iz područja kvantne fizike. Materijalni oblici i elementi, kada se analiziraju i raščlane, samo su različite valne frekvencije koje titraju pred našim očima kao slike na kino platnu. Cjelokupni materijalni svijet je zapravo jedna vrsta titrajne realnosti sa zvukom kao osnovom. Čovjek, koji je duhovno biće, uhvaćen je u gledanju tih struktura kao gledalac u kinu koji zbog identifikacije s njima privremene slike svijeta iluzije prihvaća kao stalne i istinite.

mahamantra

 

Svrha mantre

U skladu s vedskom filozofijom, čovjek je duhovno biće, a ne ovo materijalno tijelo s kojim se identificirao. Da bi realizirao svoju bit, sebe kao duhovnu dušu, mora transcendirati omotače materije koji tu dušu prekrivaju u vidu grubog (vidljivog fizičkog tijela) i suptilnog tijela sastavljenog od uma, inteligencije i lažnog ja.
Pomoću pažljivog mantranja odnosno izgovaranja i slušanja mantri, moguće je postići željeni cilj. Zvuk je istovremeno i izvor materijalnih objekata i uzrok našeg oslobođenja od vezanosti za njih. Prava svrha mantri leži u toj mogućnosti njihove suptilne odnosno transcedentalne ili antimaterijalne primjene.

mantra

Mantra sadrži sve vitalne energije univerzuma i neograničena je vremenom i prostorom, budući da dolazi s apsolutnog nivoa, ima moć oživljavanja naše davno potisnute duhovne prirode.