KARLOVAC: MAGLOVITO 2° C MAGLOVITO

, 18.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

ŠTO JE HARE KRIŠNA?

 

Hare Krišna je naziv među običnim pukom naše planete za mladiće i djevojke koji često uveseljavaju ljude pjevajući na ulici razne duhovne pjesme ili mantre, a ponajaviše Hare Krišna maha mantru... Većina ljudi ne zna dublje značenje tog pjevanja, ali pošto su najčešće tijekom tog pjevanja čuli Hare Krišna, prozvali su te mladiće Hare Krišne... Sam pojam Hare krišna kao naziva neke duhovne grupe ili institucije ili vida filozofije ne postoji... Svi ti mladići i djevojke su članovi ISKCON-a što u prijevodu znači Međunarodno društvo za svjesnost Krišne. Pogledajmo malo o njegovoj povijesti i osnivaču.

iskcon

Ovo veliko i duboko znanje o nama samima i Gospodinu postoji od davnina u Indiji...Nažalost po nas zapadnjake to je uvijek bilo isključivo pravo samo Indijaca... A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada je prvi u povijesti ovoga svijeta koji 1965. god. napustio granice Indije i donio svima nama ovo znanje da se slobodno sa njim služimo... 1966. godine osnovao je ovo duhovno društvo namijenjeno ljudima diljem svijeta koji se žele dublje upoznati sa duhovnošću ili preciznije sa vaišnavizmom... U vrijeme osnutka nije imao čak niti jednog predanog sljedbenika. Među malom skupinom redovitih posjetitelja njegovih večernjih predavanja pridobio je dragovoljce koji će preuzeti dužnosti prvih povjerenika ISKCON-a. Danas Međunarodno društvo za svjesnost Krišne obuhvaća više od 300 hramova, 50 farmi, 40 škola, 75 restorana i posebnih projekata diljem svijeta i brine o milijunskoj kongregaciji u cijelom svijetu.

Svjesnost Krišne nije sektaška vjera, već nešto puno značajnije. To je praktična znanost o duhovnim vrijednostima koja je potpuno opisana u vedskoj književnosti drevne Indije. Cilj Hare Krišna pokreta je da sve ljude svijeta upozna s ovim univerzalnim načelima spoznaje Boga tako da mogu imati najveće dobrobiti od duhovnog razumijevanja, jedinstva i mira.

Vede preporučuju da je u sadašnjem dobu najdjelotvorniji način dostizanja samospoznaje neprestano slušanje o Svevišnjem Gospodinu, slavljenje i sjećanje na svedobrog Svevišnjeg Gospodina koji je poznat po mnogim imenima, kao Krišna, "Onaj tko je sveprivlačan", Rama, "Onaj tko je riznica zadovoljstva" ili Hare koje ukazuje na Gospodinovu nepojmljivu energiju.

Sljedeći tu preporuku Veda članovi ISKCON-a uvijek pjevaju:

mahamantra

To uzvišeno pjevanje, ta zvučna vibracija Njegovih svetih imena, izravno nas povezuje sa Svevišnjim Gospodinom i pomaže nam da postupno razvijemo svoj izvorni odnos s Bogom.

iskconOsnovna misija Međunarodnog društva za svjesnost Krišne je poticanje svih članova ljudskoga društva da posvete barem dio svoga vremena i energije ovom procesu slušanja i pjevanja o Bogu. Tako će postupno spoznati da su sva živa bića duhovne duše, koje su služenjem i ljubavlju vječno povezane sa Svevišnjim Gospodinom.