KARLOVAC: SUNČANO 14° C SUNČANO

, 20.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

PRASADAM

prasada

Svojim neizmjernim transcendentalnim energijama Krišna može pretvoriti materiju u duh. Ako stavimo željeznu šipku u vatru, za kratko vrijeme šipka postaje usijano crvena i djeluje poput vatre. Na isti način, hrana pripremljena za Krišnu i ponuđena Njemu s ljubavlju i predanošću postaje potpuno duhovna. Takva hrana se zove Krišna prasadam, što znači "Gospodininova Milost".

Jedenje prasadama je osnovna djelatnost u bhakti-yogi. U drugim vrstama yoge osoba mora na umjetan način obuzdavati osjetila, ali bhakti-yogi može svojim osjetilima vršiti različite duhovne aktivnosti koje pružaju zadovoljstvo, kao što je na primjer jedenje ukusne hrane ponuđene Gospodininu Krišni. Na taj način osjetila postepeno postaju produhovljena i donose bhakti, sve više i više transcendentalnog zadovoljstva dok predano služi. Takvo duhovno zadovoljstvo uveliko nadilazi svaku vrstu materijalnog zadovoljstva.

Gospodin Caitanya je izjavio o prasadamu slijedeće: "Svatko je već ranije probao ovu hranu. Ali sada kada je ona pripremljena za Krišnu i ponuđena Mu s predanošću i ljubavlju, ova hrana je poprimila predivne ukuse i neobične mirise. Samo je probajte i osjetit ćete razliku i sami! Čak i sam miris zadovoljava um i primorava osobu da zaboravi svaki drugi miris. Zato, treba shvatiti da je duhovni nektar sa Krišninih usana sigurno dotakao ovu običnu hranu i prenio joj sve svoje transcendentalne odlike."

Jesti samo hranu ponuđenu Krišni savršenstvo je vegetarijanstva. Samo po sebi, biti vegetarijanac nije dovoljno; čak su i golubovi i majmuni vegetarijanci. Ali, kada nadiđemo vegetarijanstvo i dođemo do jedenja samo prasadama, naša nam ishrana pomaže da dostignemo cilj ljudskog života - buđenje izvornog odnosa duše s Bogom. U Bhagavad-giti Gospodin Krišna kaže da ako osoba ne jede isključivo onu hranu koja Mu se ponudi u žrtvovanjima, ispaštat će karmičke posljedice.

KAKO PRIPREMITI I NUDITI PRASADAM?


Dok hodate među u dućanu birajući hranu koju ćete ponuditi Krišni, prvo treba znati što Mu se može ponuditi, a što ne. U Bhagavad-giti Krišna izjavljuje: "Ako Mi netko s ljubavlju i predanošću ponudi list, cvijet, plod ili malo vode, prihvatit ću to". Iz ovoga stiha shvaćamo da Krišni možemo ponuditi mliječne proizvode, povrće, voće, orahe, lješnjake i žitarice. Meso, riba i jaja ne mogu se ponuditi. Nekoliko vrsta povrća je također zabranjeno - kao crni i bijeli luk, koji su u guni neznanja. (Hing, asafetida, njihova je ukusna zamjena i u može se nabaviti u našem dućanu). Također Krišni se ne nudi kava i čaj jer sadrže kofein odnosno tein. Ako vam se dopadaju ti napici, nabavite kavu bez kofeina i biljne čajeve.

Kada kupujete, budite svjesni toga da možete naći proizvode od mesa, ribe ili jaja pomiješane sa ostalom hranom; zato pažljivo pročitajte sastav. Na primjer, neke vrste jogurta ili kiselog mlijeka sadrže želatinu, materiju napravljenu od rogova, kopita i kostiju zaklanih životinja. Pobrinite se i da sir koji kupujete ne sadrži sredstvo za kiseljenje mlijeka, enzim uzet iz želučanog tkiva zaklane teladi. Najtvrđi sir koji se prodaje u Americi sadrži tu materiju, zato pazite na svaki sir za koji ne možete utvrditi da je bez nje.

Također, izbjegavajte hranu koju je kuhao netko tko nije bhakta. Prema finim zakonima prirode, kuhar utječe na hranu ne samo fizički, već i svojim mislima. Tako hrana postaje posrednik za suptilne utjecaje na vašu svjesnost. Princip je isti kao pri slikanju: slika nije samo zbirka zamaha na platnu, već izraz stanja umjetnikovog uma, što utječe na promatrača. Tako, ako jedete hranu koju su kuhale osobe koje nisu bhakte - na primjer, tvornički radnici - zasigurno ćete sa tim dobiti i dozu materijalizma i karme. Zato, što je više moguće koristite samo svježe, prirodne sastojke.

prasadam

Prilikom pripremanja hrane, čistoća je najvažniji princip. Pošto Bogu ne bi trebalo ponuditi nešto što je prljavo, održavajte svoju kuhinju veoma čistom. Uvijek dobro operite ruke prije ulaska u kuhinju. Dok pripremate hranu, nemojte je probati, jer ne spremate obrok za sebe, već za Krišnino zadovoljstvo. Rasporedite jela na poslužavnik sa posudicama koje služe posebno za tu svrhu (nitko osim Gospodina ne bi trebao jesti iz tih posudica) te ih potom stavite ispred slike Gopodina Krišne. Najlakši način nuđenja hrane je jednostavno moliti se: "Dragi moj Gospodine Krišna, molim te prihvati ovu hranu" i izgovarati svaku od narednih molitvi tri puta dok zvonimo zvoncem:

1. Molitva Šrila Prabhupadi:

nama om visnu-padaya krsna-presthaya bhu-tale
srimate bhaktivedanta-svamin iti namine
namas te sarasvate deve gaura-vani-pracarine
nirvisesa-sunyavadi-pascatya-desa-tarine

 
"Odajem svoje ponizno poštovanje Njegovoj Božanskoj Milosti A. C. Bhaktivedanti Svamiju Prabhupadi, koji je uzeo utočište lotosovih stopala Gospodina Krišne i veoma Mu je drag. Duhovni učitelju, slugo Bhaktisiddhante Sarasvatija Gosvamija, odajemo ti svoje ponizno poštovanje. Ti ljubazno propovijedaš poruku Caitanyadeve i oslobađaš zapadne zemlje, pune impersonalizma i voidizma."

2. Molitva Gospodinu Caitanyi:

namo maha-vadanyaya Krišna-prema-pradaya te
krsnaya ksna-caitanya-namne gaura-tvise namah


"O najvelikodušnija inkarnacijo, Ti si sam Krsna koji se pojavljuje kao Sri Krsishna Caitanya mahaprabhu. Poprimio si zlatnu boju Šrimati Radharani i svima dijeliš ljubav prema Krišni. Odajemo Ti svoje ponizno poštovanje."

3. Molitva Gospodinu Krišni:

namo brahmanya-devaya go-brahmana-hitaya ca
jagad-dhitaya Krišnaya govindaya namo namah

"Odajem svoje ponizno poštovanje Gospodinu Krišni, Božanstvu kojeg obožavaju sve brahmane, dobročinitelju krava i brahmana i dobronamjerniku čitavog svijeta. Iznova i iznova odajem svoje ponizno poštovanje toj Božanskoj Ličnosti, poznatoj kao Krišna i Govinda."


Zapamtite da je prava svrha spremanja i nuđenja hrane Gospodinu pokazati Mu vašu predanost i zahvalnost. Krišna prihvaća vašu predanost, a ne samu fizičku ponudu. Bog je potpun u sebi - ništa Mu nije potrebno - ali iz Svoje neizmjerne milosti dopušta nam da Mu nudimo hranu i tako razvijamo čistu ljubav prema Njemu.

Pošto ste ponudili hranu Gospodinu, sačekajte barem pet minuta da On proba razna jela. Zatim prebacite hranu iz posebnih posuda za Krišnu i operite te posude i ostalo posuđe koje ste koristili za ponudu. Sada vi i svi vaši gosti možete jesti prasadam. Dok jedete, trudite se da cijenite duhovnu vrijednost hrane. Sjetite se da se ta hrana, pošto ju je Krišna prihvatio, ne razlikuje od njega, i tako, jedući je, i vi ćete se pročistiti.

Sve što ponudite na vašem oltaru postaje prasadam, Gospodinova milost. Sve što ponudite za zadovoljstvo Gospodina je produhovljeno - cvijeće, mirišljavi štapići, voda i hrana. Gospodin ulazi u ponudu i tako se ostaci ne razlikuju od Njega, zato ne samo da treba duboko poštovati to što ponudite već i dijeliti to sa drugima. Dijeljenje prasadama je osnovna djelatnost pri obožavanju Božanstava.