KARLOVAC: MAGLOVITO 16° C MAGLOVITO

, 19.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

KARMA

 

Svi smo često čuli izjavu "Kako siješ tako ćeš i žeti"...Koliko je ona mudra i duboka ni sami nismo svjesni...Ne samo da ćemo žeti što smo posijali ovaj život nego nam na "nadoplatu" dolaze i stvari koje smo prije uradili, tako da trebamo biti vrlo oprezni kako djelujemo...Ljudski život je velika odgovornost, a većina ljudi to ne shvaća nego pokušava djelovati po vlastitom hiru...

Karma je kozmički zakon akcija i reakcija. Kako djelujemo tako nam se vraća... Pod njenom kontrolom mi, duše, u materijalnom svijetu ubiremo dobre i loše rezultate ovisno o svakom djelu koji učinimo.

karma

Karmičke reakcije uključuju ne samo stvari koji nam se događaju nego i utjecaj na naše zdravlje, blagostanje, inteligenciju, fizičku pojavu i socijalni status kao i na našu osobnost i sklonosti. Dok imamo slobodu birati trenutačne akcije, naše odluke su zapravo uvjetovane našom prirodom ili osobnošću koja je razvijena ovisno o našim prijašnjim akcijama. Npr. dobre odluke čine nas dobrim osobom koje donose daljnje dobre odluke.

Zakon karme počinje djelovati kada počnemo uživati odvojeno od Boga drugim riječima kada živimo ateističkim životom. Takvo djelovanje nas zaključa u neprekidni krug iz kojega je praktički nemoguće izaći. Svaka akcija uzrokuje reakciju koja uzrokuje drugu akciju i tako u nedogled. Bez obzira da li su reakcije dobre ili loše mi moramo iznova prihvaćati nova tijela da bi se te reakcije "naplatile". U svakom životu u materijalnom svijetu moramo neizbježno patiti zbog želja, starosti, bolesti i smrti.

Vede nam daju upute kako osigurati dobre reakcije, ili još bolje, kako se u potpunosti riješiti tog začaranog kruga... Govore nam da su jedini istinski učinkoviti putevi djelovanja, duhovne akcije koje nam osiguravaju slobodu od okova karme. Duhovno djelovanje je djelovanje u Božjoj službi i bit je bhakti yoge. Ono budi našu ljubav za Krišnu, uništavajući našu želju da uživamo odvojeno od Njega, koje je korijen naših karmičkih veza.

karma1

Ljudski život namijenjen je za duhovnu realizaciju i za oslobođenje od uzastopnog kruga rađanja i smrti. Niti jedno tijelo osim ljudskog ne daje nam ovu priliku.Niti jedno drugo tijelo nema tako visoko razvijen stupanj inteligencije i svijesnotsti.... Zato prigrlimo duhovnost što više tako da možemo u potpunosti skoristimo ovu svepovoljnu priliku, koju smo dobili rođenjem u ljudskom tijelu...