KARLOVAC: PROMJENJIVO 6° C PROMJENJIVO

, 23.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

Bhagavad Gita

Jednom tjedno u našem hramu imamo seminar o Bhagavad – Giti. Da bi shvatili ili naučili bilo koju stvar na svijetu potrebno nam je vodstvo... Šta tek reći za ovu najstariju i najmudriju knjigu na svijetu... Da bi zavirili malo dublje u ovu knjigu koja je inače sama po sebi vrlo vrlo duboka treba nam stručna pomoć.

Predavač i sam trenutno studira Bhagavad gitu online u jednom institutu za više obrazovanje u Indiju (VIHE – Vrindavan institute for higher education). Pogledajmo nešto o tom drevnom spisu...

bhagavad-gita

Bhagavad-gita u prijevodu znači Božanska pjesma. Obuhvaća 18 poglavlja... Bhagavad-gita je glavni izvor znanja o bhakti yogi i sažetak indijske vedske mudrosti. Objašnjava kako djelovati za Boga u našem životu i kako razviti našu ljubav prema Njemu, tri gune materijalne energije, božanskoj i demonskoj prirodi i još mnogo toga. Učenja Bhagavad-gite možemo sažeti u sljedećih 5 točaka:


1. Mi nismo ovo tijelo već vječne duhovne duše, djelići i čestice Boga. Iako smo izvorno duhovni zaboravili smo naš stvarni identitet.

2. Pošto smo izgubili dodir sa izvornom, čistom svjesnošću pokušavamo naći trajnu sreću u ovom prolaznom svijetu. Našim pokušajima stvaramo karmu (dobre i loše posljedice) zbog koje se moramo iznova i iznova rađati.

3. Iskrenim proučavanjem i slijeđenjem vjerodostojnog učitelja, možemo se osloboditi tjeskobe i dostići čistu duhovnu svjesnost još u ovom životu.

4. Bog je vječna, sveprisutna, sveznajuća, svemoguća i sveprivlačna osoba. On je izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova i energija koja održava čitavo kozmičko postojanje.

5. Naš uspavani odnos sa Bogom se može ponovno probuditi prakticiranjem bhakti yoge, znanosti o produhovljavaju svih naših aktivnosti. Ovaj drevni sistem yoge nas postepeno oslobađa robovanja karmi i vraća kući nazad Bogu.


Bhagavad-gita kakva jest je najprodavanija knjiga i najviše korišteno izdanje Gite u svijetu. Obuhvaća originalni sanskrtski tekst, prijevod svake sanskrtske riječi, prozni prijevod stiha, te elaborirani komentar svakog stiha.

Dobro došli ste!