KARLOVAC: PROMJENJIVO 2° C PROMJENJIVO

, 21.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

Dragocjen napitak koji je neophodan za život

waterfalls

Ako bez nečega doslovno ne možemo živjeti, onda je to – voda. Tekućina koja život znači za cijeli naš organizam, koja doprinosi ljepšem i zdravijem izgledu naše kože te koja poboljšava zdravlje.

Najbolje što smo ikada dobili od prirode definitivno je voda. Kažu da se bez hrane može danima, ali ne i bez vode koja je izvor života i u velikoj je mjeri važna za funkcioniranje organizma. Taj dragocjeni napitak pomaže kod cirkulacije, izbacivanja toksina, pa i kod probave.

No, voda nam ne pomaže samo iznutra – ona ima značajan utjecaj i na vanjski izgled. Održava kožu vlažnom i svježom te joj osigurava elastičnost, ali i čuva našu vitalnost te utječe na našu ljepotu. Iako se vode razne polemike koliko vode treba piti i zašto, zlatno je pravilo popiti oko dvije litre vode dnevno. Nećete požaliti ni zamijenite li gazirana slatka pića, sokove i ostale napitke vodom, a škoditi ne može ni čaj. Isto tako, vodu treba stalno piti, a ne samo kada osjetite žeđ jer taj znak već upućuje na dehidriranost organizma.

Ovaj dragocjeni napitak zato nema bez razloga i svoj dan, 22. ožujka kada se obilježava Svjetski dan voda.

– Teško je pretjerati s veličanjem vode. Sva hrana velikim je dijelom sačinjena od vode, naše tijelo sadrži 60 posto vode, a cijeli naš metabolizam odvija se u vodenom okruženju. Ne treba posebno napominjati i da je život nastao iz vode. Drugim riječima, bez vode nema života – ističe nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Izuzetno je važno ljeti osigurati tijelu dovoljne količine vode, ali zbog visokih temperatura zraka pripazite da voda ne bude hladna, a najbolji izbor bio bi mlaka voda. Voda pomaže i kod glavobolje, pa je pametnije popiti dvije čaše vode nego tabletu, a stručnjaci napominju i druge važne i korisne utjecaje ove tekućine.

– Znanstveno je dokazano da adekvatna hidratacija može imati povoljan učinak na prevenciju kamenaca u urinarnom traktu, konstipaciju, astmu uzrokovanu tjelesnom aktivnošću, dehidraciju u dojenčadi, hiperglikemiju kod dijabetičke ketoacidoze, infekcije urinarnog trakta, hipertenziju, koronarnu bolest srca, tromboemboliju vena, moždani udar te poremećaje dišnog sustava – napominje Darija Vranešić Bender.

Koža prije svega vapi za vodom i ako ne pijete dovoljne količine vode potrebno ju je njegovati hidratantnim kremama ili uljima ako je izrazito suha. Zadržati elastičnost i vlažnost kože može se i tuširanjem u trajanju od najmanje deset minuta.

No, važno je da se koža nakon tuširanja ne briše grubo ručnikom nego ju je potrebno nježno istapkati.

● Tjelesne potrebe za vodom ovise o nekoliko čimbenika: temperaturi, stupnju aktivnosti, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i dobi. Porastom temperature okoliša tijelo gubi vodu u svrhu održanja tjelesne temperature te je tada potreban povišen unos vode. Fizički rad ili snažna tjelesna aktivnost povećavaju tjelesne potrebe za vodom. Dob također igra važnu ulogu u određivanju tjelesnih potreba za vodom. Primjerice, dojenče treba 1500 ml vode dnevno, dok bi u odraslih ljudi unos vode trebao biti između 2 i 3 litre dnevno. Općenita je preporuka da bi odrasle osobe trebale piti 8 čaša vode dnevno. Točnije, potrebe za vodom računamo tako da tjelesnu masu u kilogramima pomnožimo s 0,3 dl. Drugi pristup izračunavanju dnevne potrebne količine vode jest prema unosu kalorija, a pravilo kaže da je za svakih unesenih 1000 kcal potrebno oko 1000 ml vode.