KARLOVAC: MAGLOVITO 8° C MAGLOVITO

, 18.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

Jedinstvo duše i tijela

heart-body-soul

Još u drevnoj Kini liječnici su dobro znali da emocije imaju jak utjecaj na ljudski organizam. Emocije su u stanju izazvati različite bolesti i kod vrlo snažnih ljudi. Dovoljno je samo da izvrše "udar" na najosjetljivije mjesto u organizmu i tako nastaje bolest.

Tada govorimo o psihosomatskim bolestima ili "bolestima duše".

Često ne možemo izbjeći stresne situacije, prisiljeni smo suočiti se s njima i pokušati ih nadvladati. Pojedinci se razlikuju u strategijama suočavanja sa stresom.

Kada osoba procijeni da može uspješno kontrolirati situaciju, koristi aktivne, problemu usmjerene strategije. U protivnom se okreće emocijama usmjerenim strategijama suočavanja, koje služe smanjenju stresnog doživljaja.
Za zdravlje je najgore izbjegavanje suočavanja, što dugoročno povećava doživljaj stresa i utječe na razvoj bolesti. Psihosomatske bolesti možemo definirati kao bolesti izazvane stresom, uz trajna oštećenja tjelesnih sustava i organa.

SRCE ME BOLI


Na osnovu zajedničkog istraživanja tima liječnika i psihologa postavljen je zaključak da: "I ljubav i mučnina dolaze kroz srce". Međutim, ni drugi organi u ljudskom tijelu nisu pošteđeni od "udaraca duše". Odnosno, "ranjena duša" najčešće pogađa kardiovaskularni, disajni i probavni sustav. No, često su i oni vidljivi dijelovi tijela izloženi "jakim udarcima duše", kao što su, primjerice, koža grudi, leđa i ruku.

ŽENE ČEŠĆE OBOLIJEVAJU

Žene su češće žrtve različitih psihosomatskih oboljenja. Inače, one su sklone vjerovanju da su uzroci njihove patnje psihološkog podrijetla ili prirode.
Muškarci manje vjeruju kako su psihički problemi glavni uzrok za neka oboljenja u njihovom organizmu. Kod njih emocije vrlo često imaju "kraći rok djelovanja". Također, oni se i brze "prazne" od emotivnog naboja.

NAJOSJETLJIVIJE ZONE TIJELA


Pod "udarcima duše" najosjetljivije reagiraju:

LEĐA - Kada mislite da sav teret života nosite na svojim leđima, tada se najčešće javljaju jaki bolovi i napetost u njima, jer se na taj način oslikava bolest pri preopterećenju.  

DIŠNI SUSTAV - Ne možete disati, ili dišete otežano, guši vas nešto u grlu ili imate osjećaj da vas nešto "davi" - sve su to simptomi koji vam dolaze iz vanjskog svijeta i daju vam jasne signale. Razlozi su uvijek psihološke prirode i emocionalno obojeni - to je znak da vas "guše" određeni ljudi, situacije ili događaji.

SRCE - Ovo je organ koji sigurno ima najjaču vezu s emotivnim životom ili s preživljavanjem određenih situacija. Kada se pripremate na ljubavni sastanak srce vam ubrzano radi, a kada se nalazite u društvu voljene osobe imate osjećaj da će vam "srce iskočiti iz grudi". Međutim, kada se jako uplašite "srce vam se zaledi" ili "siđe u pete".

PROBAVNI SUSTAV - Osobe koje su introvertne, okrenute ka sebi, imaju velikih problema s probavnim sustavom. Naročito oni koji imaju problema u komunikaciji s okolinom najčešće boluju od gastritisa ili čira.

KOŽA - Osip, prišt ili pjege po licu pokazuju da se osoba "ne osjeća dobro u svojoj koži". Često nam različita kožna oboljenja indirektno ukazuju da želimo odbaciti neke ljude ili situaciju u kojoj živimo.

rizneLRaZf

U želji tinjaš, goriš i pregoriš .lepo .U želji, želiš još lepšeMnoge će naše željevreme da sammljesaeo će onenajhrabrije i čisteostati zauvek iste..pozdrav,mala plava :)

10.07.2012


Ljubica Jovanovic

Predivan tekst Hvala vam

05.08.2012


Glorija

sve pohvale za ovu veliku istinu.

04.04.2013