KARLOVAC: VEDRO 8° C VEDRO

, 23.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

Tri doše

doshas

Vata, Pitta i Kapha doše tri su bioenergetska regulatora koja upravljaju našim umom, duhom i tijelom. Prisutni su u cijelom tijelu, fizičkom i duhovnom, a svaki pojedinac je nositelj specifičnog omjera sve tri doše.

Ta, zato i jesmo toliko različiti i ne postoje dva jednaka živa bića. Upravo iz tog razloga, Ayurveda svakoj osobi pristupa individualno, po pravilu da sve što je dobro, ne treba nužno biti dobro za svakoga. I obrnuto. Kako nastaju doše, kako i zašto ih vratiti u ravnotežu?

Zbog užurbanog, stresnog života, strahova, te drugih mentalnih i emocionalnih stanja, zbog zagađenosti zraka i okoline u kojoj živimo, zbog neprilagođene prehrane i niz drugih razloga, doše često skreću u stanje neravnoteže. Za održavanje zdravlja nužno je doše vratiti u ravnotežu, i što je više moguće održavati ih u tom stanju. To činimo prehranom prilagođenoj došama, terapijom ljekovitim biljkama, aromaterapijom, masažom, tehnikama disanja, jogom…

Dvadeset osnovnih kvaliteta


Prema Ayurvedi, sva živa i neživa priroda, sve akcije i reakcije u svojoj srži temeljene su na 20 osnovnih kvaliteta, odnosno njih 10 sa svojim suprotnostima.

Toplo – Hladno              Suho – Vlažno

Teško – Lagano            Grubo – Suptilno

Kruto – Tekuće            Statično – Pokretno

Tupo – Oštro                  Mekano – Tvrdo

Glatko – Hrapavo           Mutno – Bistro

Osnovni principi lječenja Ayurvedom

Doše su u svojoj osnovi – grupirane kvalitete. Slične se kvalitete privlače, a suprotne međusobno uravnotežuju.

Na tom principu balansiranja putem suprotnih kvaliteta temelji se cjelokupno ozdravljenje. Sve te kvalitete u različitim omjerima sadrži ljudski organizam, a pomoću ayurvedskih principa i tehnika cilj je te kvalitete održavati u ravnoteži. Na način da svaku kvalitetu, ukoliko je u neravnoteži, balansiramo s njoj suprotnom.

Neravnoteža ne znači odmah nužno i bolest, no ako neravnotežu ne tretiramo, kroz neko vrijeme počet će se javljati simptomi, a vrlo često i bolest. Dakle, NEtretirana neravnoteža doša uzrokuje bolest.

Vata doša je, primjerice, izrazito suha, lagana i hladna. Zato ćemo ju balansirati tako da dobro hidriramo organizam iznutra, a suhu kožu (karakterističnu za Vata došu) njegujemo određenim uljima (najčešće sezamovo).  Zbog tih karakteristika, za Vata došu nije pogodna suha, sirova, hladna hrana i primjerice, previše salata; jer to su karakteristike koje kod Vate već prevladavaju, i dodatno umnožavanje samo će Vatu dovesti u neravnotežu. Zato se Vata balansira toplim juhicama, toplim uljima za tijelo…

S druge strane, Pitta doši upravo suhe, hladne kvalitete odgovaraju jer je Pitta doša temeljena na vrućoj kvaliteti, odnosno elementu vatre. Tako ćemo Pitta došu upravo dobro balansirati salatama, zelenim sokovima  i sirovom hranom – što za Vatu nikako ne preporučujem…

Također, važno je naglasiti da je kod određivanja doša bitno odrediti stanje ravnoteže (Prakruti) i stanje neravnoteže (Vikruti). Cilj balansiranja organizma kroz Ayurvedu je stanje neravnoteže što više približiti stanju ravnoteže (koje nam je ‘ugravirano’ začećem; i nepromjenjivo je za cijeli život).

I zato, važna napomena: ljudi često posežu za instant testovima, primjerice preko interneta pronađu test i tako ‘odrede’ svoje doše, te počnu sljediti pravila… No, to vas može još više zbuniti i odvesti od stanja ravnoteže… Jer, testovi najčešće odrede vaše stanje ravnoteže i ne ispituju vas za eventualne bolesti, simptome… A ravnotežu ne trebate vratiti u ravnotežu, zar ne? Ili, što je još lošije, testovi često kroz pitanja i odgovore izmješaju Prakruti i Vikruti – tada tek nismo dobili ništa.

Cilj je odrediti i trenutno stanje neravnoteže – i to stanje treba ublažavati. Za to je potreban iskusan Ayurvedski teraput, jer odrediti stanje neravnoteže je iznimno kompleksan proces i nikako ga ne možete riješiti kroz internetski test ili pokoju knjigu o Ayurvedi…

Teorija pet elemenata

Teorija pet elemenata osnova je Ayurvede. Sve u Svemiru kreirano je na temelju pet elemenata, pa tako i čovjek – koji je kopija Svemira u malom. Pet elemenata su: Zemlja, Voda, Vatra, Zrak i Eter.

Zemlja je u svojoj osnovi čvrsta i stabilna. Komad drveta, metala ili plastike u svojoj su osnovi čvrsti i stabilni, znači da njima dominira element Zemlje. U tijelu, zemlja predstavlja našu fizionomiju, fizičku strukturu. U glavi, predstavlja mentalnu stabilnost.

Kvalitete Zemlje: Hladna, Suha, Teška, Gruba, Tupa, Statična, Teška, Čvrsta, Mutna, Hrapava

Voda je temeljena na ideji protočnosti, tekućine. Element vode temelj je svim tekućim formama u Svemiru; ne samo za H2O, nego svim tekućinama, uključujući i tekuće metale, te ulja. U tijelu, element Vode je također temelj za sve tekućine (krv, limfu…) dok u glavi predstavlja nježne, ljubavne, suosjećajne emocije.

Kvalitete Vode: Hladna, Vlažna, Teška, Gruba, Tekuća, Statična, Mutna, Glatka, Mekana, Tupa

Vatra je lagana, vruća i preobražajna. Njezino svojstvo preobražavanja vidljivo je, primjerice, u sposobnosti da drvo pretvori u pepeo. Element Vatre predstavlja evolucijsku snagu, preobražavajući ono što smo bili u ono što sada jesmo. Vatra predstavlja istinu i rastjeruje sumnju. U tijelu, element Vatre najočitiji je u probavnim vatrama, dok ju u glavi prepoznajemo kroz opažanje i shvaćanje.

Kvalitete Vatre: Vruća, Suha, Lagana, Pokretna, Suptilna, Tekuća, oštra, Gruba, Bistra

Zrak se temelji na ideji pokretljivosti. Sve što se kreće u prirodi događa se pod propelama zraka. Vjetar fizički predstavlja Zrak. Njegove pokretačke sposobnosti su jasne. K tome, zrak je snaga koja stoji iza svih kretnji i pokreta. To je snaga koja pokreće leptira, kolibrića, avion i ljudsku ruku. Zrak može pokrenuti čak i zemlju (potres). To nije samo kisik koji udišemo, nego snaga koja pokreće sve. U tijelu, element Zraka predstavlja živčane impulse, disanje i ekstremitete. U glavi, zrak je snaga koja pokreće misli.

Kvalitete Zraka: Hladan, Suh, Lagan, Suptilan, Tekući, Pokretan, Oštar, Čvrst, Oštar, Bistar

Eter predstavlja prazan prostor koji se nalazi u svemu, svud oko nas. To je prostor koji se nalazi između stvari i sve povezuje. U tijelu predstavlja tjelesne šupljine, dok u glavi označava savjest i svjesnost.

Kvalitete Etera: Hladan, Suh, Lagan, Suptilan, Tekući, Statičan, Oštar, Bistar

Koncept doša

Vata = Zrak + Eter

Pitta = Vatra + Voda

Kapha = Zemlja + Voda