KARLOVAC: PROMJENJIVO 6° C PROMJENJIVO

, 20.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

Jesu li vjernici bolje osobe?

jain

Vjernici se mole pod stopalima 19 metara visokog monolitnog Gomateshwara na Vindhyagiri brdu u Shravanabelagoli pokraj Bengalura.

Znastvenicima je bilo potrebno više od tri destetljeća da dođu do zaključka, u koji ateisti teško vjeruju – da su vjernici bolje osobe.

Veliko istraživanje, koje je objavljeno u „Science“ časopisu, govori da osobe koje vjeruju u Boga i mole se, i redovno obavljaju religijske službe, postaju puno uslužnije, poštenije i velikodušnije osobe.

Ono, što je još zanimljivije prema istraživanju, je da vjernici djeluju za veće dobro kako bi unaprijedili svoj ugled među prijateljima i poznanicima, izvijestio je Daily Mail.

Vodeći znanstvenik Dr Ara Norenzayan sa Britanskog Sveučilišta rekao je, da je rasprava o tome da li religija poboljšava ponašanje, bila prečesto vođena raznim mišljenjima i anegdotama.

 „Htjeli smo se uvjeriti preko znastvenih dokaza“, rekao je.

U stvari, njihovo istraživanje je pokazalo vezu između religije i „pro-socijalnog“ ponašanja, i da vjerske i duhovne misli snižuju sklonost ka varanju u igrama i povećavaju povjerenje među nepoznanicima.

Eksperimenti su pokazali da je dobro ponašanje „vjerojatnije kada je osoba pod utiskom svježih religioznih misli u umu "- kada takvo ponašanje ovisi o nečijem ugledu.

U jednom eksperimentu, volonterima je bilo rečeno, da je duh učenika koji je preminuo bio prisutan u sobi gdje se održavao ispit, te su manje varali od osoba kojima to nije bilo rečeno.

Djeca koja su vjerovala da ih gleda zamišljen lik Princeze Alis, bila su puno više sklona slušanju.

U drugom eksperimentu, volonteri su dobili mogućnost kako bi pomogli u sakupljanju donacija za bolesno dijete koje nije moglo platiti zdrastvene račune.

Nekima je bilo rečeno da će sigurno biti pozvani da pomognu – dok je ostalima rečeno da nije velika mogućnost da će biti pozvani u pomoć.

„Tek je u kasnijim situacijama veza između religioznosti i volonterstva bila dokazana“, rekoše istraživači.

 

 

Uredio/la: Syama Rasa das

Vijest preuzeta sa: www.news.iskcon.com