KARLOVAC: PROMJENJIVO 7° C PROMJENJIVO

, 20.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

srila-prabhupada-playing-kartalas

Srila Prabhupada je vrlo specifična, sveta, jedinstvena i opunomoćena osoba... On je uspio u onome što mnogi prije njega nisu uspjeli. Ovo duboko drevno Vedsko znanje nikada prije nije izlazilo izvan granica Indije te je samim tim bilo ekluzivno pravo samo osoba koje su bile rođene u Indiji... Uvidjevši veliku potrebu da se ovo znanje proširi i izvan granica Indije, posebice na daleki zapad gdje se ljudi dave u materijalizmu... Nekoliko njih je pokušalo prije Prabhupada nešto uraditi, ali nikome nije uspio takav uspjeh poći za rukom... Nakon što je Prabhupada uspio "izgraditi" most između Istoka i Zapada te prenijeti ovo neprocjenjivo znanje na zapad, mnogi su poslije njega počeli koristiti taj most te kasnije preplavili zapad sa raznim koje kakvim yogama i pseudo guruima... Ali ta osoba je i dalje ostala jedan od najvećih mudraca i svetaca današnjice jer je učinio veliku stvar, dopustivši i nama zapadnjacima da krenemo putevima bhagavata dharme i vječne sreće... Mi smo mu ostali vječni dužnici i njemu u čast i za zadovoljstvo je otvoren naš hram u Karlovcu... pogledajmo sada malo njegovu biografiju...

Sri Srimad A.C.Bhadtivedanta Swami Prabhupada pojavio se na ovome svijetu 1896. godine u Calcutti, Indija. Prvi put je sreo svoga duhovnog učitelj, Srila Bhaktisiddhanthu Sarasvati, istaknuti religiozni učenjak i osnivač 64 vedska instituta, zavolio je ovog obrazovanog mladića i naveo ga da posveti svoj život širenju vedskog znanja. Srila Prabhupada je postao njegov učenik, a jedanaest godina kasnije i njegov zvanično iniciran učenik.

Prilikom njihovog prvog susreta učitelj ga je zamolio da proširi vedsko znanje uz pomoć engleskog jezika. U godinama koje su sljedile Srila Prabhupada je napisao tumačenje Bhagavad-gite, pomagao je u radu Gaudija Mathu (Institutu), a 1944. godine je bez ičije pomoći pokrenuo dvotjedni časopis na engleskom jeziku uređujući ga, kucajući rukopise i vršeći korekture. Čak je i dijelio pojedinačne primjerke i borio se da časopis redovno izlaziti; danas ga izdaju njegovi učenici na Zapadu na preko dvadeset jezika.

sprabhupada

Visoko cijeneći Srila Prabhupadinu filozofsku učenost i devociju, Gauiya Vaisnava Society mu je 1974. godine dodijelilo počasnu titulu "Bhaktivedanta". Srila Prabhupada se 1950. godine, u svojoj 54. godini života, povukao iz bračnog života prihvativši vanaprastha red sa namjerom da posveti više vremena svojim proučavanjima i pisanju. Otputovao je na sveto mjesto Vrindavanu, gdje je živio veoma skromno u povijesnom srednjevjekovnom hramu Radha-Damodora. Prihvatio je odvojeni red života 1959. godine. U hramu je otpočeo rad na svom životnom djelu: prijevodu i tumačenju osamnaest tisuća stihova Srimad-Bhagavatama (Bhagavata Purane). Tu je također napisao i Lako putovanje na druge planete.