KARLOVAC: PROMJENJIVO 7° C PROMJENJIVO

, 22.12.2014. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

bts1

Bhakti Tirttha Swami je duhovni učitelj većine naših hramskih bhakta... Posebice su dosta vremena sa njim proveli Mohana das i njegova žena Adbhuta Datri devi dasi... Bili su sa njim i dok je napuštao tijelo i zadnju stvar koju im je rekao bila je da ako ga žele usrećiti neka se vrate u Hrvatsku i tamo otvore duhovni centar... Tako da je ovo sve što imamo milost Njegove Svetosti Bhakti Tirthe Swamija... On je bio nevjerojatno sveta i samilosna osoba koji se je cijeli život nesebično davao drugima... Uvijek je imao vremena za probleme drugih, a posebno je naglašavo brigu za djecu i žene u našem društvu.

Rodio se kao John E. Favors u kršćanskoj, pobožnoj obitelji. Kao mladi evangelist redovito se pojavljivao na televiziji. Kao mladić bio je vođa u pokretu za građanska prava dr. Martina Luthera Kinga. Postao je predsjednik studenskog odbora na Sveučilištu Princeton, a bio je predsjednik Koalicije trećeg svijeta. Iako je diplomirao psihologiju, dobio je pohvale i iz područja poput politike, afričkih studija, indologije i međunarodnog prava.

Njegova Svetost radio je kao pomoćni koordinator programa za kaznenu reformu u uredu državnog tužitelja u državi New Jersey te kao ravnatelj nekoliko klinika za odvikavanje od droga u SAD-u. Osim toga, bio je posebni savjetnik za školstvo u SAD-u te je vodio kampanje za političare. Kao predstavnik Bhaktivedanta Book Trust-a, Bhakti Tirtha Swami stekao je međunarodni ugled napose zbog svoje izvanredne suradnje sa znanstvenicima u bivšim komunističkim zemljama.

bts2

Kao jedini afrički-američki vaišnavski guru na svijetu, Bhakti Tirtha Swami izravno je nadgledo projekte u SAD-u (Washington, Detroit i Pennsylvania), na Karibima, u zapadnoj i južnoj Africi. Predstavnik je Američke federacije vaišnavskih škola i koledža.

U SAD-u Bhakti Tirtha Swami je bio osnivač i ravnatelj Instituta za primijenjenu duhovnu tehnologiju, predsjednik Međunarodnog odbora za urbani razvoj i jedan od međunarodnih koordinatora Sedmog panafričkog kongresa. Kao čovjek širokih interesa, bio je član Instituta za neoetičke znanosti, Centra za informacije obrane, Saveza Ujedinjenih naroda za Ameriku, Nacionalnog mirovnog instituta, Društva za budućnost svijeta te Globalnog foruma duhovnih i parlamentarnih vođa.

Budući da je stučnjak za međunarodne odnose i rješavanje sukoba, Bhakti Tirtha Swami neprekidno je putovao po svijetu duhovno savjetujući mnoge visoke članove Ujedinjenih naroda, poznate osobe, vođe, kraljeve i suce vrhovnoga suda. U znak priznaja za istaknuti rad u Africi i svijetu, Njegova Svetost je 1990. godine okrunjen titulom vrhovnog poglavara u Warriju, Nigerija. Susretao se sa predsjednikom Južne Afrike, Mandelom, kako bi s njim podijelio vizije i strategije za svjetski mir.