KARLOVAC: OBLAČNO 1° C OBLAČNO

, 26.01.2015. Pratite nas preko RSS-a

Udruga Avadhuta - zaslužne osobe

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.D.G. Bhakti Tirtha Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

H.H. Radhanath Swami

tmp_8257_radhanath1.jpg

Nakon što je H.H. Bhakti Tirtha Swami dao instrukciju svojim učenicima (Mohanu & Adbhuti) da otvore centar u Hrvatskoj, htio je da to bude centar na sliku i priliku hrama koji se nalazi u Mumbaiu, Indija i smatra se jednim od najboljih hramova u svijetu... Taj hram se zove Radha Gopinatha mandir, a osnovao ga je Radhanatha swami... Mohana das i njegova žena odoše u Mumbai gdje ih je Radhanath Swami prihvatio kao vlastite učenike te im pomogao da dobiju studij i trening koji je potreban za otvaranje jednog hrama... On je također jedna od najzaslužnijih osoba bez čije milosti ne bi uspjeli puno učiniti da ispune misiju koju im je dao H.H. Bhakti Tirtha swami... Zbog toga smo mu svi mi beskrajno zahvalni, a ovdje je kratka biografija njegovog ogromnog duhovnog uspjeha koji je postigao u životu.

Radhanath swami je jedan od vodećih članova i guru unutar Međunarodnog društva za svjesnost Krišne koji djeluje iz svog sjedišta u Bombaju, Indija. Također intenzivno putuje Europom i Amerikom. Dobro je poznat ponajprije po svojim predavanjima o psihologiji Gaudiya vaišnavizma.

Rođen je u Americi kao Richard Slavin. U svojim mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio je mnoge religijske puteve kao što su judeizam, krščanstvo i islam. U devetnaestoj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Izvjesno vrijeme tamo je slijedio tradiciju šivaizma, i za to vrijeme je prvi puta sreo Krišnine bhakte u mjestu nedaleko Delhija. Godine 1971. došao je u kontakt sa A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom za vrijeme ISCON-ovog festivala u Bombaju. Nekoliko godina kasnije postao je njegov učenik i dobio ime Radhanatha das.

tmp_5773_radhanath2.jpg

Većinu svojih ranih godina proveo je kao pujari (svećenik) na farmi društva poznatoj kao New Vrindavan. Nakon osam godina te službe i brige za krave počeo je propovjedati na lokalnom i nacionalnim sveučilištima u Americi. Godine 1982. prihvatio je odvojeni red života, sannyasu, nakon čega svoje vrijeme posvećuje putovanjima i propovjedanju. Trenutno se njegov raspored bazira na davanju lekcija i potpore, poučavanju i inspiriranju drugih bhakta unutar pokreta.

Godine 1986. osnovao je Radha-Gopinath hram u Chowpattiju, Bombay. Sam hram je prije svega propovjedački centar, i temelji se na proučavanju spisa kao što su Bhagavad-gita i Bhagavata Purana. Sam hram je jedna od ISKCON-ovih najdojmljivijih zajednica sa inovativnim savjetodavnim sustavom kojeg pruzima cijeli pokret. Hram posjeduje vegeterijanski restoran koji pomaže skupljanju sredstava za Bhaktivedanta bolnicu u Bombaju. Uz to njihova zajednica u Mumbaiu ima i vlastitu školu, vrtić, poljoprivrednu farmu sa 20-ak krava, vlastitu banku. Samo njihova zajednica u Bombayu ima negdje oko 3000 članova... Nadamo se da ćemo mi ovdje uspjeti uraditi barem mali dio onoga šta su oni uspjeli u Indiji... Radhnatha swami je jednom rekao da bi htio doći kod nas u Karlovac, tako da se toplo nadamo da će se to jednoga dana i dogoditi na veliko zadovoljstvo svih nas.